Aspergerkaraktärer

Två av mina favoritfilmer de senaste åren och min favoritkomediserie har en sak gemensamt – huvudpersonerna har aspergers syndrom.

TV-serien heter ”Big bang theory” vars huvudperson heter Sheldon och är ett geni, förutom hans mycket begränsade förmåga att förstå andra människor och deras känslor.

Filmerna är dock de som jag är mest imponerad av och helst av allt vill rekommendera till min omvärld. Något ganska unikt är att de båda två lyckas med konststycket att visa upp diagnosen på ett mycket respektfullt sätt även om de båda har mer eller mindre inslag av humor.

”I rymden finns inga känslor” var den första film jag fick nöjet att se Bill Skarsgård i. Precis som Leonardo Dicaprio tar han i från tårna i sin genombrottsfilm  genom att skildra en psykisk diagnos på ett trovärdigt sätt. Förutom aspergerskildringen är det en film som i sitt bildspråk är underbar att titta på och den har en humor blandat med ett allvar som är mitt i prick för mig. Den handlar om Simon som har aspergers syndrom och som inte är okej med att hans bror flyttar ut från föräldrarhemmet. Alltså följer han med, något som inte är strålande för brodern Sams förhållande. Sålunda finner Simon att han måste hitta en ny tjej till Sam för att återställa ordningen. Filmen är full av intressanta karaktärer, riktigt bra svensk musik och ett välskrivet manus.

Helgens upptäckt var ”My name is Khan som är en såväl romantisk, politisk, som dramatisk film med stundom humoristiska inslag. Det märks tydligt att filmen är både från Hollywood och Bollywood vilket jag tycker gör filmen så speciell. Den berättar om Khans liv från det att han föds i Indien till det att han lever sitt liv i USA, med allt vad det innebär då han är en muslimsk indier i USA när 2001 infinner sig. I den sista delen av filmen finner Khan att han måste ta sig till USA:s president för att berätta att ”my name is Khan and I am not a terrorist”. Det är en gripande skildring av en människas liv och ett respektfullt porträtt av ett liv med asperger.

I och med porträtt som dessa hålls inte längre psykiska diagnoser hemliga utan gemene man får på ett lättsamt sätt lära sig om diagnoserna. Följden av detta hoppas jag är att samhället blir mer förstående och öppet mot alla dess invånare och att en större respekt kommer att komma av detta.

 

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Citat, Glad, Psykologi, Roligt!, Tankar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s